fbpx

VILMA JÄÄ

VILMASTA

Vilma Jää on kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä toimiva muusikko, laulaja, säveltäjä, viulisti ja tutkija.

 

Jään julkaisi lokakuussa 2023 odotetun debyyttialbuminsa Kosto, jolla vuosisatoja vanhat tarinat yhdistyvät elektroniseen musiikkiin. Alkuvuodesta 2024 Kosto-albumi voitti Emma Gaalassa Vuoden Etno -palkinnon sekä Eläköön FOLK! -gaalassa Vuoden Kansanmusiikkilevy -palkinnon. YleX Läpimurto 2023 -listaukseen valitun Vilma Jään albumilta lohkaistut singlet Saatanan saalistaja ja Humalahullu ovat nousseet YleX:n soittolistalle sekä Jäinen neiti Radio Suomen soittolistalle. Tammikuussa 2022 musiikkiasiantuntijoiden raati valitsi Saatanan saalistajan sadan maailman parhaan laulun joukkoon Helsingin Sanomien kyselyssä. Etnopopiksi kuvailemaansa musiikkia Jää tekee yhdessä tuottaja-säveltäjä Mikko Renforsin kanssa. 

 

Vilma Jään tunnetuksi tekemiä kansanlaulutekniikoita kuullaan hänen soolomusiikkinsa lisäksi Kaija Saariahon viiimeisessä oopperassa Innocence. Vilma Jään äänenkäyttöä sekä kuolleen Markéta-tytön roolia on ylistetty medioissa ympäri maailmaa.

Vilma Jää @ Kuudes linja, kuvannut Mikko Malmivaara

Jää on monipuolinen säveltäjä. Sooloartistina esittämänsä etnopopin lisäksi hän on säveltänyt vahvasti perinteeseen pohjaavaa musiikkia esimerkiksi SibA Folk Big Bandille ja lauluyhtyeelleen Jäinelle.  Kansanmusiikkijuurten lisäksi hänen sävelkielessään kuuluu hänen pitkä taustansa sekä kuoromusiikin että instrumentaalimusiikin parissa. Jään soolopianolle säveltämää musiikkia on kuvailtu muun muassa elokuvalliseksi ja vangitsevaksi.

 

Vilma Jää on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2021. Jää tekee tutkimusta suomalaisesta ja karjalaisesta karjankutsuperinteestä ja kehittää niille sopivaa graafista notaatiojärjestelmää, joka välittäisi niin paljon informaatiota tästä ainutlaatuisesta musiikin lajista kuin mahdollista. Tutkimusta hän on tehnyt Niilo Helanderin säätiön sekä Taiteen edistämiskeskuksen tuella. 

 

Käsitöihin ja kaikenlaiseen tuunaamiseen hurahtanut Vilma Jää suunnittelee ja ompelee kansallispuvuista ja kansanpuvuista inspiroituneet esiintymis- ja kuvausasunsa sekä tekee ja myy kierrätysmateriaaleista valmistettuja koruja.

Jää ja Saariaho Innocencen harjoituksissa, kuvannut Jean-Louis Fernandez