fbpx

VILMA JÄÄ

VILMASTA

Vilma Jää on kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä toimiva muusikko, laulaja, säveltäjä, viulisti ja tutkija.

 

Jään roolia Kaija Saariahon viiimeisessä oopperassa Innocence on ylistetty medioissa ympäri maailmaa. Oopperassa kuullaan vanhoja suomalais-ugrilaisia laulutekniikoita, joihin Jää on erikoistunut kansanmusiikin opinnoissaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Jää valmistui musiikin maisteriksi 2021.

 

Oopperaroolistaan tuttuja kansanlaulutekniikoita Vilma Jää käyttää myös etnopopmusiikissaan sooloartistina. Artistina Vilma Jää yhdistää vuosisatoja vanhoja tarinoita elektroniseen musiikkiin, mitä hän tekee yhdessä tuottaja-säveltäjä Mikko Renforsin kanssa. Jää on julkaissua viisi singleä, joista Saatanan saalistaja, Jäinen neiti ja Humalahullu ovat nousseet radioiden soittolistoille. Musiikkiasiantuntijoiden raati valitsi Saatanan saalistajan sadan maailman parhaimman laulun joukkoon Helsingin Sanomien kyselyssä tammikuussa 2022. Vilma Jää valittiin YleX Läpimurto -listaukseen 2023. Vilma Jään debyyttialbumi Kosto julkaistaan 27.10.2023.

Jää ja Saariaho Innocencen harjoituksissa, kuvannut Jean-Louis Fernandez

Jää on monipuolinen säveltäjä. Sooloartistina esittämänsä etnopopin lisäksi hän on säveltänyt vahvasti perinteeseen pohjaavaa musiikkia esimerkiksi SibA Folk Big Bandille ja lauluyhtyeelleen Jäinelle.  Kansanmusiikkijuurten lisäksi hänen sävelkielessään kuuluu hänen pitkä taustansa sekä kuoromusiikin että instrumentaalimusiikin parissa. Jään soolopianolle säveltämää musiikkia on kuvailtu muun muassa elokuvalliseksi ja vangitsevaksi.

 

Jää tekee tutkimusta suomalaisesta ja karjalaisesta karjankutsuperinteestä ja kehittää niille sopivaa graafista notaatiojärjestelmää, joka välittäisi niin paljon informaatiota tästä ainutlaatuisesta musiikin lajista kuin mahdollista. Tutkimusta hän on tehnyt Niilo Helanderin säätiön sekä Taiteen edistämiskeskuksen tuella. 

 

Muusikontöiden lisäksi Jää työskentelee mallina ja on kiinnostunut muoti- ja korusuunnittelusta, ompelusta, piirtämisestä ja maalaamisesta sekä kaikenlaisesta tuunaamisesta.

Vilma Jää big cowbells by Mikko Malmivaara
Vilma Jää ja isot lehmänkellot, kuvannut Mikko Malmivaara